Megnyílt a Holnemvolt Park

Ma 13 órakor megnyílt a Holnemvolt Park az egykori Vidámpark területén, melynek elnevezéséről szavazással döntöttek.

 

A Holnemvolt Park különleges hangulatát az Állatkerttől megszokott állatbemutatók, továbbá az egykori Vurstli hagyományos világát felidéző, értékes műemléki játéküzemek sajátos elegye adja.

Látnivalók és belépőjegyek

A szórakozás kicsiknek és nagyoknak egyaránt garantált, hisz 30-féle állat, 2-féle játszótér, Tükörútvesztő, kiállítások várják a látogatókat. Ezek a szolgáltatások az 500 forintos belépőjegy megváltásával mind-mind igénybe vehetők, vagy egyszerűen átsétálhatunk az Állatkertből jegyünkkel vagy bérletünkkel. Aki szívesen kipróbálná a műemlékként körhintát vagy éppen a hullámvasutat, annak külön zsetont kell vásárolnia. Jól jönnek az automatákból megvásárolható zsetonok akkor is, ha lovagolni vagy éppen tevegelni támad kedvünk, esetleg megcsodálnánk a színpompás papagájparádét, vagy akár a hétvégi bábelőadásra vagyunk kíváncsiak.

Facebook_840x569px

Mi minden lesz még ezen a 6 hektáros területen?

Néhány állat átkötözése, a játszóterek kialakítása, a játékok felújítása mellett nagyszabású terveket olvashatunk a honlapon a terület hasznosítását illetően: így  Mesepark és a Pannon park kialakítása is megtörténik a következő években.

A Magyar Mesepark alapgondolata hasonló, mint az Állatkertben már 1989 óta működő, többször átköltöztetett állatsimogatóé, csak annál sokkal több látnivalót és élményt fog kínálni az apróbb és nagyobb látogatóknak. Az állatbarátok gyakori kívánsága, hogy szeretnének minél közelebb kerülni az állatokhoz. Erről természetesen csak barátságos, szelíd, kezes állatok esetében lehet szó. A Magyar Meseparkban nem lesz hiány ilyenekből. A bemutatott állatok egy része háziállat, illetve ház körüli állat lesz, egy részük pedig olyan jószág, amely ugyan nem tartozik a háziállatok körébe, de a mesékből minden gyermek számára ismerős. A Mesepark az ember és az állatvilág több évezredes kapcsolatával is foglakozik. A Mesepark élményei és látnivalói több ponton összekapcsolódnak a műemléki játékokkal. Aki a barlangvasút diorámái segítségével már megismerte János vitéz történetét, utána azt is megnézheti, hogy hogyan is néz ki egy olyan nyáj a valóságban, amilyet Kukorica Jancsinak őriznie kellett volna. Aki pedig a huszárcsákóban vágtató János vitéz után maga is kedvet kapott a lovaglásra, az szintén megteheti ezt a Magyar Meseparkban. Még azok is megtalálhatják a számításukat, akik esetleg kissé tartanak még igazi lovaktól: amíg jobban megbarátkoznak velük, a patinás körhinta falovacskáinak hátára pattanhatnak fel.

biodomNéhány év múlva kiépülhet a Pannon Park is, amely a Kárpát-medence múltbeli élővilágát igyekszik majd felidézni. Évmilliókkal ezelőtt ugyanis hazánk éghajlata jóval melegebb volt a mainál, és egészen másfajta élővilág népesítette be, mint manapság. Természetesen nem a dinoszauruszok koráról beszélünk, hanem a földtörténeti közelmúltról, a miocén korról, amely nagyjából 25 millió évvel ezelőtt kezdődött és 5 millió évvel ezelőtt ért véget. Ebben az időben a Kárpát-medencében olyan állatcsoportok képviselői is éltek, amelyek ma már csak trópusi, szubtrópusi területeken fordulnak elő. Természetesen az akkoriban itt élt ősi fajok ma már nem léteznek, de mai megfelelőik, rokonaik, leszármazottaik együttes bemutatása segíthet felidézni, milyen is lehetett a táj a Kárpát-medencében ebben a múltbeli időszakban. A Pannon Park központi létesítménye egy úgynevezett biodóm. Ebben a Pálmaháznál is sokkal nagyobb, hatalmas csarnokban buja növényzet és gazdag állatvilág várná a látogatókat. A biodómhoz korszerű akvárium, illetve tágas szabadkifutók csatlakoztatnának. A biodóm kívülről egy füves dombra emlékeztetne, a tetején pedig hatalmas üvegfelületeken át áradna a fény a csarnok belsejébe.

Kíváncsian várjuk a Holnemvolt park bővülését, addig is szívesen nosztalgiázunk az egykori vidámpark területét benépesítő állatok életébe betekintve az egykori klasszikus játékok között.

tevek atkoltozese a Holnemvolt Parkba09 foto Bagosi Zoltan

Hol volt, hol nem volt, volt egy tevekaraván Budapest utcáin…

Forráswww.zoobudapest.com/pannonpark